wasmachine tips

Beste 5 manieren om duurzamer te wassen

Wasmachine 2024

Duurzaam wassen begint bij kleine aanpassingen zoals de juiste dosering wasmiddel en wasverzachter gebruiken en het kiezen van een eco-programma. Hieronder vindt u enkele handige tips om uw wasroutine duurzamer te maken.

Gebruik de juiste dosering wasmiddel

Zorg ervoor dat u altijd de aanbevolen dosering wasmiddel en wasverzachter gebruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw kleding. De juiste dosering hangt af van de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Controleer de dosering op het etiket van uw wasmiddel. Moderne wasmachines zijn vaak uitgerust met een automatisch doseringssysteem, dat zelf de hoeveelheid wasmiddel bepaalt op basis van de waslading.

Tips

Tip 1 | Draai een volle trommel was

Voor het besparen van energie en water is het aan te raden om altijd een volle trommel te draaien. Zorg ervoor dat er nog ongeveer een vuist ruimte is tussen de was en de bovenkant van de trommel voor een optimale wasbeurt. Heeft u niet altijd een volle lading? Dan is een wasmachine met een beladingssensor een slimme optie, aangezien deze het programma aanpast aan de hoeveelheid wasgoed, wat bijdraagt aan een efficiënte omgang met water en energie.

Tip 2 | Gebruik de eco-stand of was koud

Het eco-programma is ontworpen om energie te besparen. Hoewel dit programma langer duurt, is het aanzienlijk energiezuiniger. Voor licht tot normaal vervuild wasgoed kunt u ook kiezen voor een lagere temperatuur van 20°C of 30°C. Hierdoor blijft uw kleding langer mooi en wordt de impact op het milieu verlaagd.

Tip 3 | Droog uw was energiezuinig

De meest duurzame manier om uw was te drogen is door deze aan de lucht te laten drogen op een droogrek of droogmolen. Als u toch liever een droger gebruikt, overweeg dan een energiezuinige optie zoals een warmtepompdroger met energieklasse A. Hiermee kunt u jaarlijks tot €115 besparen aan energiekosten in vergelijking met een condensdroger, wat zowel goed is voor het milieu als voor uw energierekening.

Oorzaak 4 | Verkeerd gebruik van wasmiddel

Herkenning: Zitten er na de wascyclus zeepresten op de vaat? Dan kan het zijn dat u te veel wasmiddel gebruikt.

Oplossing: Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en vermijd handafwasmiddel, aangezien dit te veel schuim kan veroorzaken.

Oorzaak 5 | Beschadigde of versleten sproeiarmen

Herkenning: Controleer de sproeiarmen op beschadigingen en verstopte openingen.

Oplossing: Reinig verstopte openingen met een tandenstoker of naald en vervang beschadigde sproeiarmen indien nodig.

Oorzaak 6 | Verstopping in de afvoer

Herkenning: Blijft er water staan in de vaatwasser na de cyclus? Dit kan wijzen op een verstopte afvoer.

Oplossing: Reinig de afvoeropening en zorg dat de afvoerslang niet geknikt is. Bij aanhoudende problemen kunt u een professional raadplegen.

Oorzaak 7 | Temperatuurproblemen

Herkenning: Als de vaat na het wassen niet warm aanvoelt, kan er een probleem zijn met de verwarming.

Oplossing: Controleer de watertoevoer en de temperatuur. Als het verwarmingselement defect lijkt, kunt u een witgoed reparateur inschakelen.

Oorzaak 8 | Verkeerde programmakeuze

Herkenning: Wordt de vaat niet goed schoon? Dit kan aan het gekozen programma liggen.

Oplossing: Gebruik intensieve programma’s voor sterk vervuilde vaat en kortere programma’s voor lichte vervuiling. Raadpleeg de handleiding voor de beste instellingen.

Oorzaak 9 | Technische storingen

Herkenning: Blijft het probleem aanhouden ondanks alle eerdere oplossingen? Dit kan op een technische storing wijzen.

Oplossing: Neem contact op met een professionele reparatiedienst om het apparaat te laten controleren op mogelijke defecten.

Duurzaam wasadvies nodig?

Blijven er toch vragen over hoe u uw wasmachine duurzamer kunt gebruiken, of denkt u dat er iets niet goed werkt? Een witgoed reparateur kan u verder helpen met advies en onderhoud om uw machine op een optimale en energiezuinige manier te laten draaien.

Pelgrim
Samsung
Scholtes
Siemens
Smeg
Whirlpool
Zanker
Zanussi
AEG
Asko
Atag
Bauknecht
Beko
Bosch
Brandt
Candy
Constructa
Electrolux
Etna
Gaggenau
Ignis
Indesit
LG
Liebherr
Marijnen
Miele
Neff
Nordland
Panasonic
USGN logo FC

© Witgoedservice.nl is een onderdeel United Service Groep Nederland B.V.

Delen